Nieuws George Moormann Stadsdichter De Zingende Zaag Contact
Producties

 

Nieuws van 7 mei 2006 De dichter en het veranderde landschap
Nieuws van 2 april 2006 Ik ben de brandende man
Nieuws van 5 maart 2006 Boem Paukeslag
Nieuws van 5 februari 2006 Olympisch goud voor de poëzie
Nieuws van 1 januari 2006 Nieuwjaarsreceptie
Nieuws van 4 december 2005 Heerlijk avondje
Nieuws van 6 november 2005 Beeldgedichten
Nieuws van 2 oktober 2005 Dierensonnetten
Nieuws van 5 juni 2005 Dichtwedstrijd
Nieuws van 24 april 2005 Eerste editie

Nieuws van het poëziecafé


Haarlem
Wie schrijft die blijft graag hangen in PoëzieCafé Cicero!
Dat bleek 24 april tijdens het eerste drukbezochte
PoëzieCafé dat georganiseerd werd door De Zingende Zaag. Ruim honderd poëzieliefhebbers genoten met volle teugen van voordrachten, muziek en interviews. Geheel in zaagse stijl schotelden stadsdichter George Moormann en stedemaagd Dolly Bellefleur het publiek een gevarieerd programma ter lering en vermaak voor. Een wervelend programma met uiteraard veel poëzie maar ook met de broodnodige informatie en discussie!

De Haarlemmer 29 april 2005

Hein L. van Dolen over Cicero
In een geanimeerd vraaggesprek met Dolly, die onthulde dat zij haar loopbaan als veelbelovend gymnasiaste is begonnen!, vertelde classicus Hein van Dolen dat cicero eigenlijk erwt betekent. De Romeinse redenaar en prozaschrijver dankte zijn bijnaam aan het feit dat hij een wrat had op zijn neus. Ook Caesar bijvoorbeeld is een bijnaam. Het is afgeleid van caesarius hetgeen lang haar betekent. In het geval van Caesar duidelijk ironisch bedoeld. Hij was immers kaal! Veel bijval kreeg van Dolen met zijn voordracht van een aantal, door hemzelf meesterlijk vertaalde, scabreuze verzen uit de oudheid.

 
De Poëziekast van ... ‘Mevrouw Athenaeum’ Anna Oolders

 In de Poëziekast van Anna Oolders trof George Moormann onder andere Brodsky, Celan, Coleridge, Blake, Goethe, Hölderlin en Novalis en zelfs Robert Burns, de Schotse dichter met zijn My love is like a red, red rose, that's newly sprung in June... aan. Maar ook de allerjongste bundels zoals Inzinkingen van Jan Willem Anker, Hollandse Woorden van Fouad Laroui, Blinde gang ster van Maarten Doorman of de laatste Wei Epibreren van de Groninger Bart FM Droog. Ja bij de Haarlemse Boekhandel Athenaeum komt de liefhebber van poëzie goed aan zijn trekken.
Niet een halve, een hele maar twee tot de nok gevulde boekenkasten treft men bij Athenaeum aan. Op de leestafel, die uit twee verrijdbare "cubi" bestaat treft men bovendien vers van de pers de allerverste aan. Het was even meten, maar we schatten het vermogen van deze Haarlemse boekhandel op iets meer dan 16 meter!
De persoonlijke passie die hieruit blijkt is onder meer terug te voeren op een goede leraar Nederlands die Anna op de middelbare school had. Interviewer George Moormann sprak verder met Mevrouw Athenaeum, zoals Anna Oolders door de vaste klanten wordt genoemd, over de invloed van literaire prijzen op de verkoop van poëziebundels en de relatie film en poëzie. Zo beleefde Auden enkele jaren geleden een wereldwijde comeback alsgevolg van de film Four weddings and a funeral waarin een gedicht van Auden uitgebreid werd geciteerd. Hoogst vermakelijk is de volgende anekdote die Anna Oolders vertelde over de relatie film en poëzie:

Daags nadat op televisie Heddy Honigmann’s Amor Natural was vertoond kwam er een vrouw de winkel in en vroeg: ik ben op zoek naar een bundel erotische gedichten van een Peruaanse dichteres. Ik begreep direct dat zij de poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade bedoelde. Dat zij dacht dat het ging om een vrouw was waarschijnlijk omdat in Amor Natural vooral vrouwen de erotische poëzie van de Andrade citeren. Wat ik ook probeerde de klant hield bij hoog en bij laag vol dat het om een vrouwelijke auteur ging van erotische poëzie. Stampvoetend heeft ze uiteindelijk Athenaeum verlaten. Meewarig het hoofdschuddend:’u heeft een prachtige verzameling poëzie in de kast staan maar doodzonde dat u er niets van weet!’


Het favoriete gedicht van... Louis Pirenne
Kort geluk bleek voor Louis Pirenne de belangrijkste emotie tijdens zijn zoektocht naar zijn favoriete gedicht. De mens is een eenzelvige rebel en als de omstandigheden perfect zijn lijken we wel wat op die mensen uit het gedicht Het Tuinfeest van Nijhoff. Op een mooie zomernacht in juni, met elkaar aan het dessert buiten in de tuin, laten we het geluk toe, ontveinzen het gedicht dat ontstaat in ons, we zingen, we neigen naar elkaar en we kussen geenszins om liefde, maar om de sublieme momenten en het sentiment daartussen...
Na veel pijn en moeite liet Louis Pirenne Het Tuinfeest van Nijhoff vallen en koos hij twee gedichten waarbij hij , onder enig boegeroep uit de zaal, verklaarde dat Van Doorns gedicht het vooral van zijn ‘voordracht’ moet hebben. Net zoals bij de gedichten van performing poet Jules Deelder blijft er op papier minder van zijn gedichten over.

 

Johnny van Doorn
EEN MAGISTRALE STRALENDE ZON


Verdwaald in de duisternis
Is hij terechtgekomen in
Een soort woestenij die
Met dopheide en kleine
Heesters is begroeid &
Aankloppend bij een
Afgelegen boerderij
Waar een flauw lichtje
Hem doet vermoeden
Dat er iets van leven
In aanwezig moet zijn
Wordt hem opengedaan
Door een kleine kale
Scheelogige monnik
Die hem gastvrij en
Onderdanig ontvangt
In zijn stemmig blauw-
Geschilderd vertrek
Dat onder het schenken
Van een chinees kopje
Thee door hem plechtig
Wordt genoemd DE HAL
DER KENNIS die slechts
Toegankelijk is voor
Zij die door de
Stilte zijn gegaan &
Zijn tranen nauwelijks
De baas kunnend weet
Hij terstond dat
Deze oude magiër
Zijn langgezochte
Leermeester moet zijn
Die op zijn weg
Naar het door hem
Begeerde MIDDELPUNT
Zijn toeverlaat zal
Zijn in moeilijke uren &
Als hij na een gerief-
Lijke nachtrust bij
Het kraaien van de haan
Het huisje van zijn dromen
De rug toekeert om met
Zijn zwerftocht verder
Te gaan is er zoveel
Gebeurd dat in tegen-
Stelling met die avond
Tevoren hij gevuld is
Met een nieuwe lading
Levenskracht die hem
Doet jubelen over de
Vol met kwinkelerende
Vogels zijnde Natuur
Die goudgeel beschenen
Wordt door een magi-
Strale stralende ZON

Hans Vlek
HONGERWINTER


De daad die zich ‘s winters voltrekt
heet gedicht. De lekke steelpan
op het gas bevat een kliek woorden

welke dient opgewarmd. Hoevelen
hebben geen gebarsten lippen
of blauwverstijfde handen of beide?
(De wind is vleugellam gaan
ligen, scherp als een
scheermes echter. Het licht is
leeggebloed.)

In het theehuis zit de dichter en
roert de lauwe pot gevoelens om
en om. Proeft, blaast dan het vuur
uit en slaakt een zucht van verlichting
met een adem als een wolk van ijs.

De Stoel...

Open Podium
Groot was het animo voor het Open Podium met opmerkelijke bijdragen van onder andere Unknown, Wim Groenhart, Peter van den Berg, Doro, Liesbeth de Kat en vele anderen!

 

 De jeugdige Jarrel ontroert

   

 Dries vertelt over de Haarlemse Dichtlijn op 29  mei

 

 Wim Groenhart en Queen of Hearts Bellefleur

 

 Liesbeth de Kat

Poëzie is iets om schoolkinderen mee te pesten
Op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem brengen zij deze regel van Bloem met verve in praktijk! Regelmatig worden er dichtwedstrijden georganiseerd. De school blijkt een enorme kweekvijver voor talenten als Tessel Dekker en Judith Borghouts. De twee zestienjarige studentes vertolkten tijdens het eerste PoëzieCafé tot groot enthousiasme van het publiek een aantal liedjes van eigen hand.

Voor in je agenda: Het volgende PoëzieCafé is op 5 juni
Het tweede PoëzieCafé op zondag 5 juni staat in het teken van een dichtwedstrijd. Met een knipoog naar de Franse dichter René Char en wel naar zijn bundel La Nuit talismanique worden dichters gevraagd een gedicht te schrijven dat je kunt gebruiken als talisman. Gedichten tegen narigheid en ziekte, om de weergoden gunstig te stemmen, om een geliefde te beschermen et cetera zullen 5 juni worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit o.a. Sylvia Hubers, Rob Luckerhof en George Moormann. De winnaar mag op 25 juni zijn of haar gedicht voordragen tijdens Haarlemse Nachten 2. Inzendingen voor 29 mei, onder vermelding van naam, telefoonnummer en e-mailadres, versturen naar info@dezingendezaag.com

 

Deze activiteiten van De Zingende Zaag worden mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Haarlem, Stichting Lirafonds, Lions Club Haarlem en Omstreken, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Melger's Dranken- en Wijnhandel, Mark Keppel Lijstenmakerij, Golden Tulip Hotel Lion d'Or.


NIEUW poëziecafé cicero NIEUW
met o.a. * OPEN PODIUM * JONG EN AANSTORMEND TALENT

en * DE POËZIEKAST VAN Anna Oolders (Athenaeum Boekhandel ) 
* HET FAVORIETE GEDICHT VAN Louis Pirenne (hoofd culturele zaken)
* HET STADSGEDICHT VAN George Moormann (stadsdichter)
Zo 24 april en zo 5 juni, aanvang 17.30 uur
Lange Begijnestraat 10 Haarlem

Presentatie: de Haarlemse stadsdichter George Moormann en de Haarlemse stedemaagd Dolly Bellefleur

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft graag hangen in café Cicero! Op zondag 24 april organiseert De Zingende Zaag Producties hier een eerste PoëzieCafé. Onder het toeziend oog van de Romeinse redenaar en prozaschrijver Cicero, die geldt als hèt voorbeeld van welsprekendheid en goed taalgebruik, is er op het Open Podium plek voor poëtische bijdragen uit het publiek. Neem dus je mooiste, meest komische of meest ontroerende gedicht mee om voor te dragen in het PoëzieCafé. Speciale gast is classicus Hein L. van Dolen. Hij houdt zich onder meer bezig met het vertalen van (meest) Oudgriekse teksten en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, zoals het geschiedwerk van Herodotos, de komedies van Aristophanes maar ook een detective over de raadselachtige moord op de Duitse archeoloog Winckelmann. Tevens geeft hij aan verschillende universiteiten colleges over klassieke onderwerpen en leidt hij reizen door het Middellandse Zee-gebied. Na een korte karakterschets van gastheer Cicero zal hij op aanstekelijke wijze een aantal scabreuze verzen uit de oudheid voordragen. Tijdens het PoëzieCafé kan het publiek verder rekenen op vaste rubrieken als het favoriete gedicht van..., de poëziekast van boekhandel... en het meest recente gedicht van de stadsdichter.

Veni, vidi, vici? Win een optreden in de Toneelschuur!
Het tweede Poëziecafé op zondag 5 juni staat in het teken van een dichtwedstrijd. Met een knipoog naar de Franse dichter René Char en wel naar zijn bundel La Nuit talismanique worden dichters gevraagd een gedicht te schrijven dat je kunt gebruiken als talisman. Gedichten tegen narigheid en ziekte, om de weergoden gunstig te stemmen, om een geliefde te beschermen et cetera zullen 5 juni worden beoordeeld door een deskundige jury.
De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens Haarlemse Nachten 2. vrij entree

PoëzieCafé De Zingende Zaag wordt mede mogelijk gemaakt door
Gemeente Haarlem,
G. de Vries IJzerhandel, A.J. van der Pigge anno 1849, Palm Breweries, Mark Keppel Lijstenmakerij en Galerie, De Zingende Zaag Producties en Café Cicero.

Terug naar boven

 

 

Jubileum
Fondslijst
Bestellen
Beurzen
Poëziecafé
Recensies