Nieuws George Moormann Stadsdichter De Zingende Zaag Contact
Producties

 

Nieuws van 7 mei 2006 De dichter en het veranderde landschap
Nieuws van 2 april 2006 Ik ben de brandende man
Nieuws van 5 maart 2006 Boem Paukeslag
Nieuws van 5 februari 2006 Olympisch goud voor de poëzie
Nieuws van 1 januari 2006 Nieuwjaarsreceptie
Nieuws van 4 december 2005 Heerlijk avondje
Nieuws van 6 november 2005 Beeldgedichten
Nieuws van 2 oktober 2005 Dierensonnetten
Nieuws van 5 juni 2005 Dichtwedstrijd
Nieuws van 24 april 2005 Eerste editie

Nieuws van het poëziecafé

Het veranderde landschap

GENOMINEERDE VSB-POËZIEPRIJS 2006 MARTIN REINTS
TE GAST IN TIENDE POËZIECAFE DE ZINGENDE ZAAG

PoëzieCafé De Zingende Zaag (Café Cicero tegenover de Toneelschuur)
Lange Begijnestraat 10 in Haarlem.
Iedere eerste zondagmiddag van de maand
Zondagmiddag 7 mei van 16 tot 19 uur

HAARLEM. Op zondag 7 mei 2006 vindt de tiende editie plaats van PoëzieCafé De Zingende Zaag en wordt de 1000e bezoeker verwacht! Reden voor George Moormann en Dolly Bellefleur om extra feestelijk uit te pakken. Op zondag 7 mei ontvangen zij als hoofdgast: MARTIN REINTS. Reints is genomineerd voor de belangrijkste literaire prijs voor een poëziebundel in het Nederlands taalgebied: de VSB-Poëzieprijs 2006. Naast Reints zijn ook de dichters Fred Pelt en Jan Sakko te gast. Rode draad of thema is deze middag: de dichter en het veranderde landschap.

Muziek: Wilma Paalman en Marcel van der Schot


Hollands rivierenlandschap

Martin Reints is een dichter met een spaarzame maar indringende productiviteit. Vanaf 1981 publiceerde hij Waar ze komt daar is ze (1981) gevolgd door Lichaam en ziel (1992, bekroond met de Herman Gorterprijs), Tussen de gebeurtenissen (2000) en Ballade van de winstwaarschuwing (2005, genomineerd voor de VSB-poëzieprijs 2006) en de essaybundel Nacht- en dagwerk (1998, bekroond met de Jan Greshoff-Prijs). Zijn filosofie wordt het beste samengevat in de zinsnede "Heb of ben ik mijn lichaam?". Een vraag die hij vanuit verschillende invalshoeken stelt in de beelden die hij oproept, en in de overwegingen waar hij de lezer deelgenoot van maakt. Zijn gedichten geven een visie op de werkelijkheid en de abstrahering daarvan, beschrijven de mens in zijn doen en laten en relativeren dan zonder onvriendelijkheid. Zo beschrijft hij het leven als "ons oponthoud in deze wereld" en eeuwigheid als "afwezigheid van een doel". Men kan een bijna (Zen-)boeddhistische benadering herkennen in het werk van Reints - maar dan wel het boeddhisme in een Europees jasje gestoken. Hij baseert zich op alledaagse, moderne, herkenbare gegevens als een gezin aan een eettafel, een Hollands rivierenlandschap, het polderland, en gebruikt begrippen als het winkelcentrum, busverbindingen, de ijskast - en voert de lezer dan glimlachend mee naar een relativerende afstand waar dat alles betrekkelijk wordt, maar niet onzinnig. (Foto van Martin Reints: Fotograaf: Roeland Fossen.)

Nieuw stadsgedicht George Moormann over kastanje Prinsenhof Haarlem
Sinds 1 januari is George Moormann officieel stadsdichter van Haarlem. In de periode hieraan voorafgaand schreef hij al diverse stadsgedichten over bijvoorbeeld de huldiging van judoka Dennis van der Geest, over de dood van schrijver Louis Ferron, over het 100 jarig jubileum van boekhandel de Vries, over het nieuw te bouwen stadion voor HFC Haarlem en het gerestaureerde Cavaillé-Coll orgel. Op 7 mei zal George Moormann zijn nieuwe stadsgedicht Prinsenhof voordragen ( Die dit najaar bij Uitgeverij Passage zal worden opgenomen in de door Nanne Nauta samengestelde gedichtenbloemlezing Kastanjegedichten. Een bundel met poëzie over de met uitsterven bedreigde paardenkastanje).Fred Pelt
Fred Pelt is in het dagelijks leven tentoonstellingsmedewerker/maker in het Teylers Museum. Hij is - om het even op z’n Brusselmans te zeggen - ex-zanger en ex-performer (hij zong in de punkband Götterfliez en later in Terras Bangkok, een cultband eind jaren tachtig), ex-bordenwasser, ex-bibliothecaris, ex-behandelend beambte, ex-ober, ex-muziekprogrammeur enzovoort. Hij schreef songteksten en in 2002 het script voor het toneelstuk Te water, onder regie van Femke Jansen. Het stuk werd met veel succes opgevoerd in het Melkweg theater. Pelt gaf in 2005 in eigen beheer de dichtbundel Kijkdagen uit.


Het favoriete gedicht van Jan Sakko
In de vaste rubriek Het favoriete gedicht van is het woord aan schilder Jan Sakko. Hij debuteerde als dichter in 1992 in het Utrechtse Café ’t Jansdam dat kort daarop ontplofte. In 1994 kreeg zijn gedicht De piano heeft gedronken een prijs van Uitgeverij Priem in Amersfoort. In 1998 gaf Uitgeverij Meulenhoff zijn gedicht Betuweroute een ereprijs. Limousine in traffic jam, Verzamelde gedichten 1992-2003 verscheen in 2003 bij Sarong Associates. Als dichter is Sakko regelmatig te beluisteren op de literaire podia. Hij won de Poëzieslag van januari 2005 in Café Festina Lente en de tweede prijs bij Dichten in Helmers in 2005. Recentelijk stond hij in Nijmegen op het literatuurfestival ‘Onbederfelijk vers’ tussen grote en kleine Nederlandse dichters.

Cantatrice extraordinaire
Zangeres, celliste en accordeoniste Wilma Paalman heeft de traditie van Bertolt Brecht en Kurt Weill niet alleen nieuw leven ingeblazen maar er ook elementen als klezmer en zigeunermuziek aan toegevoegd. Het resultaat is telkens weer verrassend en meeslepend. En hoewel de muziek van Paalman diep geworteld is in die bijzondere traditie doet ze ook dingen die volstrekt nieuw en eigen zijn. Je zou het avantgardistisch kunnen noemen, of gewoon avontuurlijk, feit blijft dat dit muziek is die niet alleen het hoofd, maar ook het hart aanspreekt. Meeslepend, gevoelig, doorleefd, warm, maar ook gelaagd en met diepgang. Op zondag 7 mei zal Wilma Paalman naast werk van Weill en Brecht gedichten laten horen van Goethe die ze met acordeonist Marcel van der Schot op muziek heeft gezet.

Voor meer informatie en/of persfoto’s: 023-5329508

PoëzieCafé De Zingende Zaag wordt mede mogelijk gemaakt door
Gemeente Haarlem, G. de Vries IJzerhandel, A.J. van der Pigge anno 1849, Palm Breweries, Mark Keppel Lijstenmakerij en Galerie, De Zingende Zaag Producties en Café Cicero.

Terug naar boven

Jubileum
Fondslijst
Bestellen
Beurzen
Poëziecafé
Recensies