DE POËZIE IS ONS MANIFEST

NOVEMBER 1988. Een namiddag. Ten burele van De Zingende Zaag i.o. was de lucht dik geworden van sigaretten en discussie. Ook de hemel betrok. Vóór ons een somber stemmende stapel kranteknipsels: Maximaal, academisch, Academisch, maximaal. Voilá. Ziezo Dada. Doeidoei. We kwamen er niet uit. Zou het ooit nog wat worden dat met die poëzie hier in Holland?
Argumenten werden uitgespeeld en stellingen betrokken. We werden er nerveus van. De teevee ging aan. De teevee ging uit. Na enig getalm en vele diepe zuchten brak het nuchtere inzicht door dat alle dicussie de zaak maar danig vertroebeld had. “Poëzie? Anything goes! Aan het werk nu!” Dit motto bleek even eenvoudig als doeltreffend. Tijd voor de poëzie zelve! Het raam ging op een kier en een dunne maar zuivere tochtstroom vulde onze longen met verse lucht. Nevels trokken op. De kranteknipsels, zwaar van poëtische polemiek, gingen bijna dansen. Verse pennen vloeiden inkt uit over onbeschreven papier, de telefoon werd ter hand genomen en het leven kreeg weer zin. Dat duurde zo een maand of wat en nu is het dan eindelijk zover. Fekkes en Moormann presenteren De Smaak van Fekkes en Moormann, ofwel: De Zingende Zaag.

Gedichten van Maarten Doorman, J.H. van Geemert, Esther Jansma, Chris Keulemans, Nicoloeschja Kniese, José de Koster, Pieter A. Kuyk, George Moormann, Diana Ozon, R.J. Rueb, Frank Starik, Dylan Thomas, Marc Windsant en Leo van der Zalm.
•Brieven van Jan Hanlo.
•Beeldbijdrage: Afscheid op Moscow Airport, een foto van het echtpaar Sacharov en een zeefdruk van Renée Kool op organza natuurzijde.
De Zingende Zaag op Locatie: Studio Filmtheater - Haarlem, 17 februari 1989 [met onder andere Pieter Boskma, Maarten Doorman, Esther Jansma, Chris Keulemans, George Moormann en Marc Windsant].

ISSN 0922-6192 - DE ZINGENDE ZAAG 1, Februari 1989.
OMVANG: 44 pagina’s, BOEKFORMAAT: 15,4 x 21 cm, geniet.
OPLAGE: 250 genummerde en gesigneerde exemplaren.
(niet meer leverbaar).

Recensies:
Haarlems Dagblad 17-02-1989 en 09-03-1989.