DE PARABEL VAN DE KRINGLOOP
Speciaal bewaarnummer

In dit sigarenkistje zit niet alleen een aflevering van het Tijdschrift in Aandelen voor Poëzie, Beeldende Kunst en Brieven, maar daarnaast een hele stapel bijlagen: gedichten gedrukt op materiaal dat afkomstig is van de zolder van een sigarenkistjes-fabriek, pergamijnpapier met spinnewebmotief, een collage van tabaksblad met toegangsbewijs en sigarenbandje, sigarenplaatje, postzegelzakje, gedraaide bandjes, een doekje, wat al niet - een ludieke verstrengeling van een artistiek-literaire inzet met de alledaagse, oubollige sfeer van de sigarenwereld. Niks geen augustijnenmaten en opmaakprogramma’s, geen kleurenwaaiers en rekenschijf, machinecoated of offset: maar een grabbelton van bedrukte ready-mades. Terecht een mooi en feestelijk einde van het best verzorgde boek.
Uit het juryrapport van de Best Verzorgde Boeken 1992 - CPNB, 1993

Gaat dat zien, ruiken, voelen, lezen: De Zingende Zaag vestigt met een dubbelnummer in een sigarenkist, waarin ook nog elf kunstwerkjes zitten, definitief zijn reputatie als het origineelste literaire tijdschrift van Nederland.
Margot Engelen - NRC Handelsblad, 24 november 1992

..en dat is alles bij elkaar een aanpak, die behalve veel sterke poëzie, ook een blad met een gezicht oplevert.
Jessica Durlacher - Vrij Nederland, 5 december 1992

Gedichten van Ludovico Ariosto, H.H. ter Balkt, Rob Bekker, Paul van Capelleveen, Ron Elshout, Louis Ferron, Gerard Fieret, Peter Ghyssaert, Frederik Willem Haghenaar, Jan Kal, Marc Kregting, Harry Mesterom, George Moormann, Bonagiunto Orbicciani (vertaald door Frans van Dooren), Frank Scheffer en K. Schippers.
•Brieven en essays van Crétien Breukers, Peter Ghyssaert, Marisa Groen, Koen Hilberdink, Jan Kostwinder, George Moormann en Frank Verkuijl.
•Beeldbijdragen: Kunstwerken van sigarebandjes, dekbladen, plaatjes en garantiezegels van Fiona Broese van Groenou, Jacqueline Elich, Marianne van Ham, Lucille Moquette, Coen Mulder, Kees Oosterbaan, Christine Rothuizen, Esther van der Werf, Thomas Widdershoven en Kate Wilkinson.
De Zingende Zaag op Locatie: Teylers Museum - Haarlem, 21 november 1992 (met onder andere H.H. ter Balkt, Chrétien Breukers, Louis Ferron, Jan Kal en George Moormann)

ISBN 90-74183-04-2, ISSN 0922-6192 - DE ZINGENDE ZAAG 14, November 1992
OMVANG: 100 pagina’s, BOEKFORMAAT: 14,8 x 21 cm, genaaid gebrocheerd te zamen met elf originele kunstwerken in een speciaal ontworpen sigarenkist, lettertype: Weiss.
OPLAGE: 1000 exemplaren.
(niet meer leverbaar).

Recensies:
de Volkskrant november 1992, Haarlems Dagblad 07-11-1992, NRC-Handelsblad 24-11-1992, Vrij Nederland 05-12-1992 en Het Parool 21-11-1992.