HET BLAUWE UUR

Wat is het blauwe uur? Is dat het uur van de schemer, een uur uitermate geschikt om elkaar sprookjes van Moeder de Gans voor te lezen of is dat het uur dat een wolf maar moeilijk te onderscheiden is van een hond, het uur dat brute krachten zich bundelen om het tedere op te slokken en griezelverhalen werkelijkheid worden? Over twee zaken zijn de schrijvers en kunstenaars die deze vraag trachten te beantwoorden het roerend eens: De plek waar het uur blauw zich ophoudt ligt op de grens van land en zee, het blauwe uur zelf is een sensatie die meestal plaatsvindt aan het einde van een mooie zomerse dag. De tijd hapert en lijkt stil te vallen. Deze uitgave bevat, behalve dertig nieuwe gedichten van tweeëntwintig Nederlandse en Vlaamse dichters ook een CDrom. Hiermee kan men samen met meneertje Zaag op onderzoek gaan. Stap met hem het Gezicht op Haarlem van Jacob van Ruisdael binnen en beleef de gedichten die hij als geen ander nieuw leven inblaast. Het wordt een lange bos-, duin- en strandwandeling waarbij ieder gedicht het raadsel nog groter lijkt te maken of moet hij voor de oplossing niet bij de dichtkunst maar bij de beeldende kunst te rade gaan? Na allerlei bizarre ontmoetingen ruilt hij sleutelwoorden voor de toegang tot het huis van een reuzenslak dat een museum blijkt te zijn. In dit H2OME wisselt hij woorden en beelden naar eigen goeddunken af.

Gedichten van Jan Baeke, H.H. ter Balkt, Benno Barnard, Wim Brands, Wilbert Cornelissen, Maarten Doorman, Anton Ent, Kester Freriks, Elma van Haren, C.O. Jellema, Marieke Jonkman, Anton Korteweg, Wiel Kusters, Peter van Lier, Erik Lindner, George Moormann, Th. van Os, René Puthaar, Koen Stassijns, Eddy van Vliet, Leo Vroman en Nachoem M. Wijnberg.
•Beeldbijdragen: Anutosh, Hans Asselbergs, Sylvia B., Michèle Baudet, Antoine Berghs, Rachel de Boer, Krien Clevis, Moritz Ebinger, Frank Halmans, Jo Klaps, Nol de Koning, Susanne Gertrud Kriemann, George Moormann, Titus Nolte, Pang, Esther Polak, Jennifer C. Protas, Henri Roquas, Tanja Smeets, Aline Thomassen, Mark de Weijer en Luuk Wilmering.
•CD-Rom met digitale wandeling door Het Gezicht op Haarlem van Jacob van Ruysdael.
De Zingende Zaag op Locatie: Synagoge Uilenburg - Amsterdam, 11 augustus 2001 en Studio Grasland, 29 september 2001 [met onder andere Hans Asselbergs, Michèle Baudet, Dolly Bellefleur, Louis Ferron, Kester Freriks, Jo Klaps, Nol de Koning, George Moormann, Th. van Os, Pang, René Puthaar, D.J. Regina, Ellen Schippers, Luuk Wilmering]

De Haarlemse dichter George Moormann heeft als bezieler een zesde zintuig ontwikkeld dat hem helpt bij het realiseren van prachtige poëziebundels. Voor deze uitgave lieten dichters en beeldend kunstenaars zich inspireren door het beeld van de zee en het water. Het resultaat is verbluffend.
Eric Vissers - De Standaard der Letteren, 6 september 2001

ISBN 90-74183-18-2 - DE ZINGENDE ZAAG 28, September 2001
OMVANG: 48 pagina’s, BOEKFORMAAT: 15 x 21 cm, genaaid gebrocheerd.
OPLAGE 1000 exemplaren
€ 30,00

Recensies: Haarlems Dagblad 25-08-2001 en De Standaard der Letteren 06-09-2001