GLÜCK AUF!
gedichten op het voormalige vijftig centimes-stuk uit België, beter bekend als ‘het mijnwerkertje’.

Voor deze Zingende Zaag stuurde George Moormann een aantal Nederlandse en Vlaamse dichters een muntje dat vijftig jaar lang als geldstuk diende in België. In tegenstelling tot het fletse Eurogeld, met zijn bruggen, ramen en poorten die nergens naar verwijzen, is het vijftig centimes-stuk geheimzinnig en betekenisvol. Het is gemaakt door de graveur Marcel Rau (1886-1966) en refereert met zijn mijnwerker en lamp naar een industrietak die niet meer bestaat: de mijnbouw. Er doen tal van verhalen de ronde over wie de afgebeelde koperen mijnwerker zou zijn. Een heidense god, de mijnwerker die in de Borinage rond Luik het skelet van de Iguanodon van Bernissart zou hebben gevonden, een eerbetoon aan de militante Henegouwse mijnwerker Louis Delplancq, een creatie geïnspireerd op een buste van Donatello of zou Rau toch ten rade gegaan zijn bij een van de mijnwerkersportretten van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier? De dichters die voor deze Zaag hun ‘mijnstof’ leverden durfden het aan om dit beladen muntje nieuw leven in te blazen. Een enkeling voelde zich zo uitgedaagd, dat hij niet alleen ‘ondergronds’ ging, de weg naar binnen bewandelde, maar zelfs de Hades overstak en het ‘mijnwerkertje’ veranderde in een obool. Maar ook dichter bij huis tonen de dichters in deze bundel zich waarachtige gravers en haalden het ene na het andere prachtige gedicht naar boven. Als toegift bevat ieder boekje het muntje waarmee dit avontuur begon. Glück auf!

Gedichten van Jan Baeke, Benno Barnard, Maria Barnas, Carla Bogaards, Maarten Doorman, Remco Ekkers, Pam Emmerik, Anton Ent, Kester Freriks, J.H. van Geemert, Peter Holvoet-Hanssen, C.O. Jellema, Hester Knibbe, Anton Korteweg, Marc Kregting, Ed Leeflang, Peter van Lier, Harry Mesterom, George Moormann, Tonnus Oosterhoff, Th. van Os, Georgine Sanders, Alfred Schaffer, Willem van Toorn, Eddy van Vliet, Leo Vroman en Aldert Walrecht.
Doa tuut ’t, monoloog voor stem en tuba van Wiel Kusters.
•Een Belgisch vijftig centiemmuntje (ontwerp Marcel Rau 1951).
De Zingende Zaag op locatie: Galerie Année - Haarlem, 22 juni 2002 [met optredens van de dichters Anton Korteweg, Carla Bogaards, Maarten Doorman, George Moormann, Th. van Os en Willem van Toorn. Tevens opvoering van de monoloog voor stem en tuba Doa tuut ‘t van en door Wiel Kusters, muzikaal begeleid door Arno Duivestein en een muzikale bingo van DJ Regina. Presentatie: theatermaker Dolly Bellefleur die tevens ‘mijnwerkersliederen’ tot klinken brengt.
Theater aan Het Vrijthof - Maastricht, 22 november 2002 [met optredens van Dolly Bellefleur en George Moormann]
Casino voormalige mijn Waterschei - Genk (België), 19 december 2002 [met optredens van Dolly Bellefleur en George Moormann]

ISBN 90-74183-19-0 - DE ZINGENDE ZAAG 29, Juni 2002
OMVANG: 104 pagina’s, BOEKFORMAAT: 15 x 21 cm, genaaid gebrocheerd.
OPLAGE 1.000 exemplaren.
€ 17,50

Recensies: Haarlems Dagblad 18 juni 2002, NRC-Handelsblad 16 juli 2002, Boekblad 30 augustus 2002, De Morgen, 25 september 2002, De Poëziekrant januari/februari 2003