MET HUID EN HAAR
Hedendaagse dichters en kunstenaars in de ban van de Meesterlijke Middeleeuwen.

In onze tijd is het bijna onvoorstelbaar hoe intiem in de Middeleeuwen de relatie was tussen manuscripten en hun makers. Niet zelden bleven er spatjes kaarsvet, haartjes van penselen of zelfs pennenpunten achter tussen de perkamenten vellen. Maar ook andere restanten zoals gedroogde insecten, blaadjes, hoofdhaar en huidschilfertjes. Wat het schrijven zelf betreft is er natuurlijk niks veranderd. Nog steeds is het waar wat een anonieme kopiist in de achtste eeuw schreef: schrijven is als ploegen,/ de ploeg is een lichte ganzenveer,/ maar de regels zijn voren in een weerbarstige akker. Voor dit boek nodigde Uitgeverij De Zingende Zaag naast een aantal fotografen, beeldend kunstenaars en typografen, achttien Nederlandse en Belgische dichters uit om ‘met huid en haar’ een bijdrage te leveren die op eigentijdse wijze een venster biedt op de Middeleeuwen, de periode die pakweg duurt van Karel de Grote tot Karel de Stoute (800-1475).

Een uitdaging was het om de middeleeuwse initiaalversiering 21ste eeuwse handen en voeten te geven. Op de CD-ROM kunt u zich laten verbazen door de adembenemende schoonheid van de hedendaagse ‘doorkijkjes’ die typografen en illustratoren van nu speciaal voor u maakten. Ook het boekje zelf is zo verluchtigd dat je je als lezer en kijker met groot gemak laat verleiden om in de huid van de Middeleeuwer te kruipen. Of toch niet? Net zoals in de middeleeuwse miniatuurkunst wordt ook in deze bundel de relatie met het Hic et Nunc (hier en nu) niet verloochend. Neem nou de dichter en tekenaar Leo Vroman die zichzelf vereeuwigde als ‘een monnik met zijn vrouw Tineke en een computer’.

Gedichten van Jan Baeke, H.H. ter Balkt, Benno Barnard, Maria van Daalen, T. van Deel, Anton Ent, Piet Gerbrandy, Peter Ghyssaert, Peter Holvoet-Hanssen, Hans Kloos, Ed Leeflang, Erik Lindner, Harry Mesterom, George Moormann, Georgine Sanders, Alfred Schaffer, Albertina Soepboer en Leo Vroman.
• Beeldbijdragen: Anke Akerboom, Karmen Buvens, Filip Claessens, Johan Clijsters, Ruud Douma, Bert Gerits, John Gundlach, Leen Haesen, Saidja Heynickx, Dave Jans, Mirko Krabbé, Marc Kremers, Jo Klaps, Ives Maes, George Moormann, Severine Schaeffer, Leen Voet, Dominique Vangilbergen, Hans Weyers & Klaas Borms en Pieter Vaneenoge.
De Zingende Zaag op locatie: Stedelijk Museum Vanderkelen - Leuven (België), donderdag 17 oktober 2002 [met optredens van Benno Barnard, Peter Holvoet-Hanssen en George Moormann]
Leuven 16-18 en 23-25 oktober: Tentoonstelling Hic et Nunc. Projectie van gedichten en kunstwerken op ramen in het stadscentrum.
Slagerij De Witte Vleeshal en Atheneaeum Boekhandel – Haarlem, donderdag 30 januari 2003

ISBN 90-74183-21-2 - DE ZINGENDE ZAAG 31, 18 oktober 2002 – 30 januari 2003
OMVANG: 64 pagina’s, BOEKFORMAAT: 15 x 21 cm, genaaid gebrocheerd, met CD-rom
OPLAGE 1.000 exemplaren.
€ 20,00