Nieuws George Moormann Stadsdichter De Zingende Zaag Contact
Biografie


George Moormann

Duizenddichter George Moormann (1958) is een echte culturele duizendpoot. Hij schrijft, tekent, ontwerpt, organiseert en is de bedenker van prachtige boeken en tentoonstellingen (hij is dol op combinaties van tekst en beeld). Moormann was jarenlang redacteur van het literaire tijdschrift Tirade (uitgeverij Van Oorschot) en is nog steeds actief als uitgever en redacteur van De Zingende Zaag Producties. Deze reeks van inmiddels 37 uitgaven munt uit door een conceptuele vormgeving. Hij ontving voor zijn werk vele onderscheidingen en werd als blijk van waardering in 2004 door B & W van de Gemeente Haarlem tot eerste stadsdichter van Haarlem benoemd. De derde dichtbundel van deze dichter en kunstenaar staat gepland voor 2009. Een voorproefje vindt u hier.

George Moormann (1958) is dichter, ideeënman, beeldend kunstenaar en boekenmaker. Als hij niet op reis is, flierefluit op zijn fiets, op zijn zaag speelt of in zee zwemt zet hij zich o.a. met zijn 'De Zingende Zaag Producties' in voor het verbeteren van het literaire klimaat in zijn woonplaats Haarlem ‚ ̀Een huwelijk voor het leven, zucht hij weleens om daarna vrolijk verder te gaan. In 2009 vieren de Zaag en hij hun porseleinen bruiloft en dat is twintig jaar.

Tal van publicaties verschenen van zijn hand, waaronder het monumentale Spaarneboek Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet (2004) en Verknipt en verstript, de avonturen van Zaagje (2006). Moormann ontving voor zijn werk vele onderscheidingen en werd in 2004 tot eerste stadsdichter van Haarlem benoemd.

George Moormann (1958)

(Korte) biografie George Moormann
George Moormann (1958) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap aan de UvA. Hij is dichter, publicist, beeldend kunstenaar, boekenmaker en voordrachtskunstenaar. Vanaf 1989 is hij uitgever/redacteur van De Zingende Zaag Producties, de uitgeverij die geroemd wordt om zijn gedurfde conceptuele vormgeving. Bij de Zaag gaat het niet om design als loze versiering, om een snelle snit of chique ogende stijl maar om vormgeving die werkelijk iets bijdraagt tot het begrip van de inhoud. De Zingende Zaag werd vele malen onderscheiden: CPNB|Best Verzorgde Boeken (1992 en 1993), nominatie Rotterdamse Designprijs (1993), Plantin Genootschap Antwerpen: Best Verzorgde Boeken 1996-2002 (2004), Stedelijk Museum Amsterdam: Best Verzorgde Poëzie-uitgave 2006 (2007). Moormann geeft masterclasses poëzie/woord/beeld en is als schrijfdocent Essay verbonden aan de Schrijversvakschool Amsterdam. In opdracht van de provincies Groningen en Friesland realiseerde Moormann, samen met ontwerpbureau Thonik, het taalkunstproject De zondvloed is nakende! Het gedicht van veertig meter lang is aangebracht op de buitenwanden van de Prinses Margrietsluis te Lemmer en is wereldwijd het eerste ‘global warming monument’ dat ingaat op het versterkte broeikaseffect en de toenemende stijging van de zeespiegel.

George Moormann geeft regelmatig presentaties en cursussen voor scholen en bedrijven. Meestal gaat het hier om vormen van creatief schrijven (schrijf- en schilderopdrachten). Maar ook voor presentatie (dagdeelvoorzitter), de opzet van een campagne of evenement kun je bij hem terecht. In de afgelopen jaren werkte hij onder andere voor Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, School der Poëzie, De Humanistische Omroep, VPRO, Stichting Poetry International, de Hogeschool Holland, de Rietveld Academie, en bedrijven als Coca Cola Nederland BV, Koninklijke Bijenkorf Beheer BV, KPN en Vroom & Dreesmann Warenhuizen BV.

 

Bibliografie
PoŽzie
Woord en Beeld
De tweede stem
Masterclasses
Audio-visueel
Pers