Nieuws George Moormann Stadsdichter De Zingende Zaag Contact
Nieuws
Agenda

 


Donderdag 3 juni 2010 | VERKNIPT EN VERSTRIPT NOGMAALS ONDER HET MES

SPECIALE BIBLIOFIELE EDITIE T.G.V. STRIPDAGEN HAARLEM 2010

Speciaal voor Stripdagen Haarlem 2010 is nogmaals het mes gezet in 'Verknipt en Verstript - De avonturen van Zaagje'. Het gaat om de befaamde Stripdagen-Editie 2006 die in 2007 door het Stedelijk Museum Amsterdam geselecteerd werd als een van de best verzorgde poëzie-uitgaven 2006. De poëzie-uitgaven kenmerken zich volgens het Stedelijk Museum CS door schoonheid van de eenvoud, vindingrijkheid van de grafisch vormgever en de drukker. Op de twee foto's links uitgever/redacteur en geestelijk vader van De Zingende Zaag George Moormann en rechts meesterhandboekbinder Erik Schots die Moormann's Verknipt en Verstript nogmaals verknipte en in totaal zeven exemplaren van een door hem zelf ontworpen unieke linnen band voorzag.
Voor Verknipt en Verstript zetten vierenveertig dichters, striptekenaars en beeldend kunstenaars de (denkbeeldige) schaar in eigen en andermans werk. Strip en sloop zoveel als je kunt was het devies, uiteraard om er een geheel eigen gedicht of strip van te maken. Verknipt en Verstript lijkt op het eerste gezicht op een van Hergé's Kuifjes. Wie echter denkt met dit album een nieuwe Kuifje te kopen komt bedrogen uit. Verknipt en Verstript toont een wereld die niet kinderlijk overzichtelijk maar chaotisch gewelddadig is. Schannulleke uit Suske en Wiske draagt een rode burqa en, bij de baard van Allah, blaast Kuifje zichzelf op. Achter vrolijke kleuren en dito striptaal gaan apocalyptische voorstellingen schuil.
Met bijdragen van Jan Baeke, Jan Baetens, Sieger Baljon, Maria Barnas, Linda van Bruggen, Tsead Bruinja, Ruud Douma, Joris Driest, Moritz Ebinger, Jan G.Elburg, T.S. Eliot, Noëlla Elpers, Pam Emmerik, Linda van Erve, Cristina Garcia Martin, Thierry van Hasselt, Wim Hofman, Peter Holvoet-Hanssen, Gerrie Hondius, Jeroen Jager, Hans Kloos, Hester Knibbe, Alex van Koten, Toine Moerbeek, George Moormann, Mao Morgengroen, Th. van Os, Sander Out, Joost Pollmann, René Puthaar, Martin Reints, Marcel Ruijters, Georgine Sanders, Patty Scholten, Roel Smit, Henk Stolker, Joost Swarte, Thé Tjong-Khing, Marten Toonder, Ramon Verberne, Leo Vroman, Menno Wigman, Luuk Wilmering en Ray Yoshida.

De oplage van deze bijzondere editie bedraagt zeven exemplaren. Vijf genummerde boeken zijn bestemd voor de verkoop, twee geletterde zijn voorbehouden voor de uitgeverij en de handboekbinderij. De vijf exemplaren van deze eenmalige bibliofiele editie (zie foto's voor - en achterplat) kosten 125 EURO per stuk.
Bestellingen/Informatie: 023-5329508 of george@dezingendezaag.com

Donderdag 3 juni 2010 | 19.30 uur | Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 Haarlem
PRESENTATIE EERSTE GRAPHIC NOVEL PAM EMMERIK
Op de vooravond van Stripdagen Haarlem 2010 vindt bij Athenaeum Boekhandel Haarlem de presentatie plaats van Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses, de eerste graphic novel van Pam Emmerik. Het gaat over de fantasierijke puber Marita, dochter van een bloesemtherapeute en een onbekende vader. Marita die een oogje op haar stiefvader heeft, valt steeds op mannen die hun eerste vrouw vermoord hebben. Ze probeert haar hormonale onvrede te verjagen door zichzelf tot adoptieprinses te kronen en zich seksueel uit te leven. Een beeldroman zoals je nog nooit hebt gezien, eigenzinnig, geestig en indringend. Een opmerkelijk coming of age-verhaal, waarbij Marita’s weg naar volwassenheid er een vol hobbels en bochten blijkt te zijn. De bonte stoet van personages – van Marita’s moeder tot Joseph, de mishandelde punkvriend van Marita – en wonderlijke tekeningen maken van Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses een ongrijpbaar, even vrolijk als zwartgallig spel van woordbloed en beeldvermaak. Het is de menselijke komedie als een goede, maar sarcastische grap. De letters zijn, anders dan bij een doorsnee stripverhaal, steeds aangepast aan de tekeningen. Vrolijke anarchie, absurde logica, geniale outsider-kunst zijn termen die nog wel eens gebruikt worden om Emmeriks beeldtaal/kunst te duiden. De feestelijke avond wordt ingeleid door dichter/beeldend kunstenaar George Moormann, uitgever van De Zingende Zaag, die in 2006 werk opnam van Pam Emmerik in zijn door het Stedelijk Museum Amsterdam bekroonde stripboek Verknipt en Verstript. Aanvang: 19.30 uur bij Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 Haarlem. 

Vrijdag 4 juni 2010 | 17.00 uur | Stripdagen 2010 | Keppel Lijsten, Schaghelstraat 5 Haarlem
OPENING TENTOONSTELLING DUENDE
Tijdens de Stripdagen Haarlem 2010 exposeren Pam EmmerikGeorge Moormann en Pjotr van Oorschot strips, tekeningen, schilderijen, poëzie en een totem. Duende heeft alleszins te maken met dichterlijke emotie, expressie en een hoge mate van authenticiteit. Het kan in alle verschijningsvormen van de kunst worden ervaren. Multitalenten Emmerik, Moormann en van Oorschot onderhouden al jarenlang een innige band met hun kwelgeest en leermeester Duende: 'Een huisgeest die we eren en liefhebben.' Speciaal voor Stripdagen Haarlem werkten zij, zowel in Haarlem als in Spanje, aan een serie werken die dat speciale gevoel of Duende hebben. Het openingsritueel/performance is op 4 juni om 17.00 uur bij Keppel Lijsten, Schaghelstraat 5 Haarlem.

Zondag 13 juni 2010 | 20.00 uur | UIT DE BOEKENKAST 2010 | Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270 Utrecht
MIDZOMERGRACHTFESTIVAL MET OPTREDENS VAN O.A. TED VAN LIESHOUT, GEORGE MOORMANN EN FLOORTJE ZWIGTMAN
Tijdens het Utrechtse MidZomerGRachtfestival leest George Moormann gedichten voor. Andere optredenden zijn onder meer Ted van Lieshout en Floortje Zwigtman. Meer informatie: http://www.midzomergracht.nl/programma/onderdelen/13_uitdeboekenkast.html

24 uur per dag | www.melkbrug.nl
GEORGE MOORMANN TE HOREN EN ZIEN MET HET GEDICHT KOM OVER DE BRUG
De historische Melkbrug over het Spaarne wordt op dit moment gerestaureerd. George Moormann schreef er een gedicht over.  Kom over de brug is nu ook te bekijken en te beluisteren. Om onze Haarlemse stadsdichter in buitengewone dienst aan het werk zien bezoekt u http://www.melkbrug.nl

Mei – Juni 2010 | Voorjaarsaktie De Zingende Zaag 2010
ALLE ZINGENDE ZAGEN MET 10 % KORTING
Deze voorjaarsmaanden doen wij al onze nog voorradige zagen, incl. de driedelige jubileumuitgave ROES, tussen bezieling en bezatting in de aanbieding. Wees er snel bij, de voorraden zijn nog maar beperkt. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Bel 023-5329508 of stuur ons een email: info@dezingendezaag.com. Bestel nu: http://georgemoormann.com/DeZingendeZaag/DeZingendeZaagBestellen.html

HAARLEM NABEL DER WELT
Opmerkelijk veel telefoons uit Duitsland deze weken. Dacht nog even aan een uitgebreide aprilgrap, maar dat leek me alleen al organisatorisch onmogelijk. Zoveel verschillende mensen die mij in onberispelijk Duits belden, met hier en daar een bijna niet te imiteren moeilijk te verstaan stadsdialect. Berichten uit Mettingen Westfalen, uit Köln, uit Düsseldorf, uit Frankfurt, uit Dresden, wel een handvol uit Berlijn en dan ben ik de meesten vergeten. Of ik de "Stadtdichter von Haarlem" was, bekend om zijn fabelhafte verhalen en rondleidingen? Wanneer en waar ze mee konden lopen? Toch zeker ook naar "die Wiege der Welt, der berühmte Bakenessergracht, die in die Spaarne mündet."

De kletsdraad staat nu al dagen lang roodgloeiend. Inmiddels ben ik er achter waarom. In de brievenbus lag vanochtend in glimmend cellofaan een nog glanzender exemplaar van een nieuwe Duitse glossy: Holland Magazin. Tot mijn stomme verbazing opende het tijdschrift met een dertien pagina's tellend artikel over Haarlem waarin de redacteur lyrisch verslag doet van een van mijn literaire stadswandelingen. "Wir treffen den Stadtdichter George Moormann, dessen Führungen inzwischen ebenso legendär sind wie die Geschichten, die er zu erzählen weib." Wanneer zou dat toch geweest zijn? Het moet in 2008 geweest zijn, toen ik nog gewoon stadsdichter was en nog niet in buitengewone dienst opereerde. Ik herinner me de ontmoeting niet. Bij navraag blijkt de journalist in kwestie een eminent vertaler en dichter te zijn die al jaren in Amsterdam woont en ook Haarlem op zijn duimpje kent. Bij de rubriek Kultur & Unterhaltung weet hij een gevoelige snaar te raken. "George Moormann macht die schönste Lyrik-Zeitschrift der Niederlände "De Zingende Zaag", wobei jede Ausgabe ein echtes Kunstwerk ist." Een kenner!

Bij het doorbladeren van Holland Magazin maakt een vreemd soort opwinding zich van mij meester. Alle Haarlemse hoogtepunten worden genoemd. De Grote Markt met de Sint Bavo. Het prachtige Müller-orgel waarop het wonderkind Mozart nog speelde, de vele Hofjes natuurlijk, het Frans Halsmuseum en de tijdmachine Teylers Museum. Maar de schrijver komt pas echt op stoom als hij me aan het woord laat over mijn eigen Bakenessergracht. Op deze as van de wereld werd en wordt wereldgeschiedenis geschreven. Hier drukte Enschedé niet alleen zijn geld en waardepapieren, maar publiceerde ook het eerste boekje dat werd mee geschoten op de eerste vlucht naar de maan. Hier debatteerde Haarlems enige Nobelprijswinnaar Konrad Lorentz met Albert Einstein over zijn relativiteitstheorie. Hier werkten wereldberoemde schilders als Frans Hals en Philip Wouwerman, hier woonden schrijvers als Willem Bilderdijk en Louis Ferron. Hier wandelden koningen en keizers, hier bevond zich Hollandia Bron, het Haarlems geneeskrachtig tafelwater dat wereldwijd werd geprezen door gerenommeerde medici en werd geschonken op de passagiersschepen van de Holland Amerika lijn. Hier is nog steeds gevestigd het wereldcentrum van het geheimzinnige genootschap der Rozenkruizers. Pal tegenover de plek waar volgens de schilder Geertgen tot Sint Jans de kribbe van Jezus stond. "Inderdaad Hij werd geboren in Haarlem en niet in Bethlehem."

Het is bijna te mooi om waar te zijn als je alle feiten op een rijtje zet. De Bakenessergracht als navel of centrum van de wereld. Ik loop mijn schoenendoos met gegevens nog eens na. Een bonte mengeling van feiten en fictie, met ergens de in haast overgeschreven dichtregel van Joseph von Eichendorff: Der Dichter ist das Herz der Welt. Aha, dat soort romantiek! Eerst het huis en dan het hart, zou een nuchtere West Fries, beducht om het contact met de werkelijkheid te verliezen, zeggen.
De dichter het hart van de wereld? Dat kan geen kwaad natuurlijk mits de poëet het bij zijn een, twee of drie bundeltjes houdt en niet afslaat naar politieke regionen. Niets voor mij. Tevreden als ik ben alleen al midden in het hart van de wereld te mogen wonen...  En wat voor een plek! Een gracht van geluk die wie je ook bent of waar je ook vandaan komt een glimlach op je tronie tovert.

Neem bij voorbeeld Linda de Mol, geliebt und geehrt, die nog breder lachend als gewoonlijk op het omslag van deze Holland Magazin staat. Duidelijk een ommetje over de Haarlemse Bakenessergracht gemaakt. Bevangen door het geheimzinnige ritme van onze trapgeveltjes, waarboven zoals bekend de sterren niet fonkelen maar stralen. Mijn devies luidt dan ook: ga drie keer de Bakenessergracht rond, een beter medicijn bestaat er niet. Tegen alle kwalen en... daar worden, komt dat zien, zelfs de grootste Nurksen, chagrijnen en lelijkerds mooi en vrolijk van.

Holland Magazin is in iedere boekhandel en op elke stationskiosk in Duitsland te koop. Haarlem die Geheimnisvolle Schöne. Haarlem, Nabel der Welt. Las in een Haarlemse krant die eigenlijk niet meer bestaat, een van die typische wonderen waar de stad patent op heeft, dat de zestig duizend euro kostende feestelijke ontvangst in Haarlem van de Olympische ploeg miljoenen waard zou zijn. Ben benieuwd naar de mediawaarde van al de mystificaties en stadsverhalen die ik de afgelopen jaren in omloop bracht. Zal daar eens een zeer onafhankelijk onderzoeksbureau op zetten. Heb zo'n blauw vermoeden dat mijn eigen dichterlijke waarheden wel eens heel wat meer waard zijn.

WOENSDAGMIDDAGEN 19 EN 26 AUGUSTUS & 2, 9, 16, 23 EN 30 SEPTEMBER 2009:

DE AS VAN DE WERELD

 

 

 

ZATERDAG 20 SEPTEMBER 2008: HAARLEMSE NACHTEN 2008

Voor uw broodnodige beweging van lichaam en geest
WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD

V E R S E R D A N V E R S
U N I E K E S T A D S W A N D E L I N G

Poëzie op locatie in de oude binnenstad van Haarlem met gratis speciaal
gebakken broodje + eetbaar gedicht!

EXTRA WANDELINGEN OP
woensdagmiddag 30 juli: 14.00 uur - 15.30 uur
woensdagmiddag 20 aug: 13.00 uur - 14.30 uur
woensdagmiddag 20 aug: 16.00 uur - 17.30 uur (uitverkocht)
woensdagmiddag 27 aug: 14.00 uur - 15.30 uur

Haarlem is vanouds een stad waar dichters, schrijvers, boekdrukkers en
uitgevers zich graag vestigen. Veel gedichten en romans hebben Haarlem als
onderwerp. Stadsdichter en Haarlemmer in hart en nieren George Moormann
neemt u graag mee op een stadswandeling langs woonhuizen en plekken die
belangrijk waren of zijn voor kunst, literatuur en wetenschap.
Naast gedichten van anderen draagt hij op locatie ook uit eigen werk voor.
Na afloop ontvangt iedere deelnemer twee kadootjes: een speciaal gebakken
broodje én een eetbaar gedicht!

Vertrek en terugkomst is bij het AZ- of Lennaert Nijghmonument op de Oude
Groenmarkt, achter de St. Bavo op de Grote Markt. We vertrekken precies om
14 uur (behalve op 20 augustus), dus zorg dat u op tijd bent.
De broodjes en het eetbare gedicht met veilige inkt gedrukt op ouwel werden
exclusief voor deze gelegenheid bedacht en gebakken in nauwe samenwerking
met de nationale winnaar Bakkerij van het Jaar 2007: de Haarlemse Van Vessem
& Le Patichou. Deelname aan deze unieke stadswandeling kost slechts vijf
euro per persoon.

Aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Maximaal 40 personen. Mail
stadsdichter@dezingendezaag.com of telefonisch: 023-5329508.
Met literaire anekdotes en topografische poëzie/proza van George Moormann,
Louis Ferron, Jan G. Elburg, Harry Mulisch, Godfried Bomans, H.L. Prenen,
Piet Paaltjens, Lennaert Nijgh, Jan Kal, Arthur van Schendel, Anthony Kok,
Jacob Israël de Haan, Willem Bilderdijk, Lodewijk van Deyssel, Samuel Ampzing,
Nicolaas Beets, Theo Thijssen en Willem van den Hull.
Stadsdichter Programma 2008. Verdiepend en smaakmakend. Deze activiteit
wordt georganiseerd in het kader van Haarlem Cultuur 2008 en wordt mogelijk
gemaakt door steun van de gemeente Haarlem en Van Vessem & Le Patichou.

 

LITERAIRE STADSWANDELINGEN (ook groepswandelingen op aanvraag 023-5329508

Negen woensdagmiddagen. Op 4, 11, 18 EN 25 JUNI en 2, 9, 16, 23 EN 30 JULI 2008

Even voor 14 uur verzamelen bij Lennaert Nijgh Monument, Oude Groenmarkt achter de Oude Bavo

HAARLEM - Haarlem is vanouds een stad waar de cultuur bloeit. Sinds de middeleeuwen is het een stad waar dichters, schrijvers, boekdrukkers en uitgevers zich graag vestigen. En als men er al niet woonde dan wandelde men er graag. Veel gedichten en romans hebben Haarlem als onderwerp. Stadsdichter en Haarlemmer in hart en nieren George Moormann neemt u graag mee op een stadswandeling langs woonhuizen en plekken die belangrijk waren of zijn voor kunst, literatuur en wetenschap. Naast gedichten van anderen leest hij op locatie ook uit eigen werk voor. Na afloop ontvangt iedere deelnemer een speciaal gebakken broodje en een eetbaar gedicht!
De literaire wandelingen (met gedichten!) vinden plaats op negen woensdagmiddagen in de maanden juni en juli en duren ongeveer twee uur. Vertrek en terugkomst is op de Oude Groenmarkt bij het ABC- of Lennaert Nijghmonument. De broodjes en het eetbare gedicht werden exclusief voor deze gelegenheid bedacht en gebakken in nauwe samenwerking met de nationale winnaar Bakkerij van het Jaar 2007: de Haarlemse bakkerij Van Vessem & Le Patichou.
Deelname aan deze unieke stadswandeling kost vijf euro. Het minimum aantal deelnemers is 5 personen. Na aanmelding per e-mail ontvangt u een bevestiging per kerende post.
Verser dan Vers is een onderdeel van het Stadsdichter Programma 2008, dat behalve dit project ook nog andere bijzondere activiteiten, uitgaven, lezingen en een Masterclass bevat. Wilt u zich aanmelden of meer informatie hebben? De wandelingen vinden plaats in het kader van Haarlem Cultuur 2008. Stadsdichter George Moormann geeft u graag de gewenste inlichtingen: stadsdichter@dezingendezaag.com.
Schrijven of bellen mag ook: Postbus 5123, 2000 CC Haarlem, telefoon +31(0)23 532 9508 - www.georgemoormann.com
De wandelingen vinden plaats op de woensdagmiddagen 4, 11, 18 en 25 juni en 2, 9, 16, 23 en 30 juli 2008.

ZONDAG 18 MEI 2008: HAARLEM PRESENT OP AMSTERDAM WERELDBOEKENSTAD
HAARLEM - De Zingende Zaag Producties is aanwezig tijdens Amsterdam Wereldboekenmarkt. Deze grootste boekenmarkt ter wereld wordt in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad georganiseerd in de Nieuwmarktbuurt te Amsterdam. Onze kraam staat in de Jodenbreestraat voor Albert Heyn (nummer 104).
George Moormann signeert van 14 tot 16 uur de rijmprent Kijk en Vergelijk die hij speciaal voor deze gelegenheid schreef. Het gedicht verschijnt in een oplage van 100 genummerde exemplaren en bezingt op eigentijdse wijze, net zoals Jacob Israël de Haan eerder in proza deed, 'het geheime en toch betrouwbare' van de oudste gracht van Haarlem de Bakenessergracht. Komt en schaft u zich deze en andere prachtuitgaven voor speciale wereldboekenprijsjes aan! Inlichtingen: info@dezingendezaag.com.

ZONDAG 11 MEI 2008: BOEKEN IN DE PIJP

HAARLEM - De Zingende Zaag Producties houdt van 10.00 uur tot 17.00 uur op het Mari Heinekenplein in de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp een verkoopaktie. Diverse uitgaven worden tegen gereduceerde prijzen aangeboden. Een uitgelezen gelegenheid om uw reeks compleet te maken. Wilt u van onze aanbiedingen gebruik maken? Kom dan naar het Mari Heinekenplein.

DONDERDAG 31 JANUARI 2008: STADSDICHTER IN HET DOLHUYS

HAARLEM - Dichter George Moormann geeft op de Nationale Gedichtendag, donderdag 31 januari a.s. een workshop gedichten schrijven in Het Dolhuys. Deze middag wordt georganiseerd door Het Dolhuys in samenwerking met het Kwartiermakersfestival. Deelnemers en bezoekers van het Dolhuys krijgen een speciaal voor de Nationale Gedichtendag geschreven gedicht van de stadsdichter uitgereikt. De workshop is van 14.00 tot 16.00 uur in De Bonte gang in Het Dolhuys met aansluitend een borrel in het museumcafé. Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem, 023-5410670. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Opgeven via info@hetdolhuys.nl of 023-5410670. Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Poetry International legt met de Gedichtendagbundel, de lessuggesties en de Gedichtendagprijzen de basis voor Gedichtendag. Een belangrijk onderdeel van Gedichtendag zijn elk jaar de activiteiten, inmiddels ruim driehonderd, die door heel Nederland en Vlaanderen worden georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en particulieren.

 

DONDERDAG 31 JANUARI 2008: Gedichtendag in Galerie 37 Spaarnestad: 20-21 uur (vrij entree)

HAARLEM - Op Nationale Gedichtendag 2008,  donderdag 31 januari, staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. In de kunsten gaat het vaak over de onuitsprekelijke kant van de dingen. Voor deze Nationale Gedichtendag zal George Moormann, de stadsdichter van Haarlem, juist de dingen van hun sprekelijke kant laten horen. Bijzonder is dat hij zich hierbij ook zal laten leiden c.q. inspireren door enkele objecten en installaties van de expositie Topek@ (To peek at)  die tot en met 3 februari in Galerie 37 Spaarnestad te bewonderen zijn. Tevens zal cabaretier Ruud Douma enkele doodgewone dingen in liederen bezingen. Genoemde tentoonstelling is gewijd aan de op 1 februari 2007 onverwacht overleden Haarlemse fotograaf Rob Mast. Rob was behalve gepassioneerd fotograaf van een verwoed verzamelaar van bijzondere beelden die hij soms letterlijk uit het vuilnis redde en de maker van bijzondere boekjes, zoals zijn serie "Voor de eerlijke vinder" die hij in de trein of in openbare gebouwen achterliet in de hoop iemand te verrassen met deze vondst. Voor een herdenkingsuitgave van De Zingende Zaag rond Willem Bilderdijk maakte Mast samen met Moormann een instructie. Hoe maak je van je grafkist een camera obscura?
Wie kon toen vermoeden dat het slechts enkele weken daarna Robs eigen kist was waarin een gaatje werd geboord? 

Nationale Gedichtendag 2008
De Dichter en de Dingen


Galerie 37 Spaarnestad
Groot Heiligland 37 Haarlem

 

Desmet Live met Theodor Holman

Beluister de hele uitzending online
Bekijk het eerste uur van de uitzending online
Bekijk het tweede uur van de uitzending online

Haarlem
George Moormann was stadsdichter van Haarlem van 2004 tot 2009. In 2008 was Haarlem Cultuurstad van Nederland. Stadsdichter George Moormann vertelt over zijn plannen om Haarlem in dat jaar onder de aandacht van de rest van Nederland te brengen. En hij draagt een paar van zijn stadsgedichten voor.

Bekijk dit item

 

18 AUGUSTUS T/M 30 SEPTEMBER 2007

Stedelijk Museum Amsterdam: Tentoonstelling Best Verzorgde Boeken 2006
Verknipt en Verstript, De Avonturen van Zaagje (De Zingende Zaag 34) is door het Stedelijk Museum Amsterdam geselecteerd als een van de Best Verzorgde Poëzieuitgaven 2006.

 

MAANDAG 18 DECEMBER 2006
BILDERDIJKHERDENKING, GROTE OF SINT BAVOKERK - HAARLEM BIJ HET GRAF VAN
WILLEM BILDERDIJK EN AANSLUITEND GRAVENZAAL STADHUIS HAARLEM

HAARLEM - Herdenking Bilderdijks 175ste sterfdag op maandagmiddag 18 december 2006 15.30 – 17.00 uur. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Willem Bilderdijk (1756 - 1831) werd geboren. Dit wordt onder andere gevierd met een catalogus en een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Leiden, de stad waar Bilderdijk op 19-jarige leeftijd zijn loopbaan begon. Minder bekend is het dat de dichter van ‘Ik reikhals naar het graf’ zijn laatste vier-en-een-half jaar in Haarlem doorbracht. De plek waar de ziener en onsterfelijke bard ligt begraven is weliswaar zo gevonden (in de St. Bavokerk) maar zijn sterfhuis wordt daarentegen al sinds jaar en dag als winkelcentrum c.q. doorgangshuis gebruikt. De dichter krijgt dus veel bezoek, maar dat komt helaas niet voor hem. Dat de in de gevel ingemetselde herdenkingssteen uit 1885 door weer en wind totaal onleesbaar is geworden, zal daar mede debet aan zijn.

Hier moet verandering in komen! Op initiatief van stadsdichter George Moormann zal Haarlem zijn Bilderdijk in 2006 op waardige wijze eren. Gedacht wordt aan een speciale Haarlemse Bilderdijk-wandeling, een manifestatie met hedendaagse dichters die een ode aan deze “Vondel van de 19e eeuw˝ brengen en een kleine plechtigheid op Bilderdijks 175e sterfdag. Tijdens deze herdenking, op maandag 18 december, zal een bibliofiele uitgave met gedichten van o.a. George Moormann en Peter van Zonneveld verschijnen, alsmede bloemen worden neergelegd bij Bilderdijks stoffelijk overschot in de Grote of St. Bavokerk. Dan worden ook gedetailleerde plannen openbaar gemaakt voor de restauratie van de plaquette. Voor meer informatie: info@dezingendezaag.com.

VRIJDAG 8 DECEMBER 2006
MOOI MARGINAAL, GRAVENZAAL STADHUIS - HAARLEM


HAARLEM - In 2006 zullen voor de tweede keer onder het motto Mooi Marginaal de mooiste door marginale drukkers in Nederland en België vervaardigde drukwerken uitgekozen en geëxposeerd worden. De bekendmaking van de bekroningen van Mooi Marginaal zal plaats vinden op vrijdag 8 december 2006. Deze keer gaat het om drukwerken die gepubliceerd werden in de jaren 2004 en 2005. De Zingende Zaag Producties dingt mee met twee inzendingen: Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet en De Verloren Talisman.
In oktober 2004 werd in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis de eerste uitverkiezing van Mooi Marginaal gepresenteerd. Op instigatie van de Stichting Laurens Janszoon Coster had een deskundige jury de vijftig mooiste marginale drukwerken uit de jaren 2002 en 2003 geselecteerd. De bedoeling van het initiatief was en is om de aandacht van een groter publiek te vestigen op deze bijzondere drukwerken. De jury 2006 (Jeffrey Bosch, Jan de Jong, Laurens van Krevelen, Marcus de Schepper en Joost Swarte) zal maximaal vijftig drukwerken selecteren.

ZATERDAG 2 DECEMBER 2006
BAVODAG 2006, GROTE OF ST. BAVOKERK – HAARLEM: 14.00 UUR


HAARLEM - In het kader van de Bavodag 2006 draagt George Moormann een in opdracht geschreven gedicht voor dat staat in het teken van het laatste van de zeven werken van barmhartigheid
Bezoek de gevangenen.

WOENSDAG 29 NOVEMBER 2006
410 JAAR STADSBIBLIOTHEEK, DOELENPLEIN 1 - HAARLEM


HAARLEM - George Moormann reciteert een nieuw stadsgedicht ter gelegenheid van het 410-jarig bestaan van de Stadsbibliotheek Haarlem.

ZONDAG 22 OKTOBER 2006
UTRECHTS LITERATUURFESTIVAL, TOLSTEEGBRUG 1 - UTRECHT, 17.30 UUR


Stadsdichtersdebat in het kader van het Utrechts Literatuurfestival met deelname én optredens van de stadsdichters Emma Crebolder (Venlo b.d.), George Moormann (Haarlem) en Bart FM Droog (Groningen b.d.); en gemeentelijk beleidsbepalers Philip Heylen (wethouder cultuur van Antwerpen), Manuel Kneepkens (raadslid Rotterdam) en een afgevaardigde van de gemeente Utrecht. Meer informatie: Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, info@slau.nl.

ZONDAG 24 SEPTEMBER 2006
PRESENTATIE BOOMLEZING KASTANJEGEDICHTEN, SCHOOLPLEIN AGATHA SNELLENSCHOOL, NICOLAASDWARSSTRAAT 3 - UTRECHT, 14.00 – 17.00 UUR

HAARLEM - Samensteller Nanne Nauta presenteert de ‘boomlezing’ Kastanjegedichten (Uitgeverij Passage). Met optredens van onder andere Jana Beranová, Carla Bogaards, Emma Crebolder, Daniël Dee, Kester Freriks, Ingmar  Heytze, Tjitse Hofman, Jan Kuipers, Gerry van der Linden, Thomas Möhlmann, George Moormann (twee kastanjegedichten waaronder het stadsgedicht A Priori), Diana Ozon, Patty Scholten en Ilse Starkenburg.

VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2006
AFSCHEID TAMME KASTANJE, PRINSENHOF – HAARLEM, 14.00 UUR

HAARLEM - Door de Gemeente Haarlem georganiseerde afscheidsbijeenkomst voor de zieke te kappen meer dan tweehonderd jaar oude tamme kastanje op het Prinsenhof te Haarlem. George Moormann schreef hiervoor zijn stadsgedicht A Priori en Prinsenhof.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2006
GLOBAL-WARMINGMONUMENT TE LEMMER ONTHULD

HAARLEM - Met het opentrekken van een gordijn van water bij de Prinses Margrietsluis nabij Lemmer onthulde de Friese gedeputeerde van cultuur Bertus Mulder op woensdag 6 september het eerste Friese kunstwerk aan de vaarweg Lemmer-Delfzijl. George Moormann’s gedicht De zondvloed is nakende!’ is in een door Thomas Widdershoven ontworpen letter Penta Rhei op de sluis aangebracht. Moormann wijst met zijn gedicht op het versterkte broeikaseffect en de toenemende stijging van de zeespiegel die in de toekomst voor een groot deel van de wereldbevolking funest kunnen zijn.

30 juni 2006
AFSCHEID BURGEMEESTER Mr. J.J.H. POP, PHILHARMONIE - HAARLEM


HAARLEM - Tijdens het afscheidsfeest voor burgemeester Mr. J.J.H. Pop reciteerde Moormann het stadsgedicht De schoen die mij past.

17 juni 2006 
GROTE- OF ST. BAVOKERK TE HAARLEM

HAARLEM - Het programma tijdens het Soeterbeeckprogramma van het Thijm-Genootschap en de Radboud-universiteit Nijmegen in de Grote Kerk te Haarlem werd bezocht door vijfhonderd wetenschappers. Tevens was er onder leiding van George Moormann een literaire rondleiding over de Grote Markt en omgeving en droeg hij zijn stadsgedicht Help de oude Bavo verzuipt voor.

7 juni 2006
VPRO-RADIOPROGRAMMA DE AVONDEN

Interview met Wim Brands over de jongste uitgave van De Zingende Zaag:
Verknipt en Verstript.

4 juni 2006
PRESENTATIE VERKNIPT EN VERSTRIPT, POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG


HAARLEM - In het kader van de Stripdagen Haarlem 2006 presenteerde De Zingende Zaag Producties Verknipt en Verstript, de avonturen van Zaagje. Met optredens van Jan Baeke, Dolly Bellefleur, Gerrie Hondius, George Moormann, Joost Pollmann en Menno Wigman sloot De Zingende Zaag de Stripdagen af,

2 juni 2006
ONTHULLING TEGELTABLEAU, PARKEERGARAGE DE APPELAAR - HAARLEM

HAARLEM - De Haarlemse striptekenaar Gerrie Hondius maakte, in het kader van de Haarlemse Stripdagen 2006, een tegeltableau met bekende Haarlemmers. Bij de opening hiervan droeg George Moormann een gedicht voor.

2 juni 2006
OPENING STRIPDAGEN HAARLEM 2006, TONEELSCHUUR - HAARLEM


HAARLEM - George Moormann trad op tijdens de opening van de Haarlemse Stripdagen 2006.

1 juni 2006
PRESENTATIE VERKNIPT EN VERSTRIPT,  ATHENAEUM BOEKHANDEL - HAARLEM


HAARLEM - In het kader van de Stripdagen Haarlem 2006 presenteerde De Zingende Zaag Producties Verknipt en Verstript, de avonturen van Zaagje. Met optredens van Dolly Bellefleur, Tsead Bruinja, Pam Emmerik, Hans Kloos, George Moormann en Th. van Os.

30 mei 2006
GEORGE MOORMANN IN 747 LIVE, STUDIO DESMET - AMSTERDAM

Radio-interview met Theodor Holman over Verknipt en Verstript, de avonturen van Zaagje.

23 mei 2006
AFSCHEID WETHOUDER RUUD GRONDEL, PATRONAAT - HAARLEM


HAARLEM - Tijdens het afscheidsfeest voor de wethouder van Cultuur Ruud Grondel reciteerde Moormann het stadsgedicht Tenue de Ville.

7 mei 2006
POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG, CAFÉ CICERO - HAARLEM


Thema De Dichter en het veranderende landschap met optredens van Dolly Bellefleur, George Moormann, Wilma Paalman, Fred Pelt, Martin Reints en Jan Sakko .

7 mei 2006
OPENING HAARLEMSE DICHTLIJN, VISHAL - HAARLEM

HAARLEM - Tijdens de opening van de Haarlemse Dichtlijn las Moormann een gedicht voor.

26 april 2006
VERS IN BLOEI, DE RODE HOED - AMSTERDAM


HAARLEM - Een bont gezelschap schrijvers, dichters, rappers, uitgevers, jongeren, bibliothecarissen, recensenten, boekhandelaars, poëzieperformers, lezers, studenten, docenten Nederlands en anderen discussieerden en droegen in het kader van de VSB-Poëzieprijs, ten overstaan van 400 middelbare scholieren hun lievelingsgedicht voor. Een programma vol poëzievoordrachten, korte interviews, discussie en muziek. Met onder meer Mark Boog, Jan Eijkelboom, Polo de Haas, Jan Kuijper en George Moormann.

4 april 2006
POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG, CAFÉ CICERO - HAARLEM


Ik bin de BAARNENDE MAN  met  Dolly Bellefleur, Tsead Bruinja, Piet Kee en George Moormann.

5 maart 2006
POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG, CAFÉ CICERO - HAARLEM

Boem paukeslag, poëzie en muziek, met Dolly Bellefleur, Amsterdams stadsdichter en trombonist Adriaan Jaeggi, George Moormann, Thé Tjong King en het muzikale duo Szrelem (Hongaars voor liefde).

5 februari 2006
POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG, CAFÉ CICERO - HAARLEM

Olympisch goud voor de POËZIE over poëzie en sport met Dolly Bellefleur, Jan Kal, George Moormann en het favoriete gedicht van judoka Claudia Zwiers.

3 februari 2006
PRESENTATIE CAVALLÉ COLL-ORGEL, PHILHARMONIE - HAARLEM

HAARLEM - Op uitnodiging van de Philharmonie Haarlem droeg Moormann zijn stadsgedicht De uitdaging van Aristide voor ter gelegenheid van de presentatie van het gerestaureerde Cavallé Coll-Orgel.

26 januari 2006
BIJ DE DICHTER THUIS, WOONHUIS GEORGE MOORMANN - HAARLEM


HAARLEM - In het kader van Landelijke Gedichtendag stelde Moormann voor één keer zijn ‘smidse en atelier’ open voor een selectief publiek. Er zijn tien gasten.

24 januari 2006
POLITIEK CAFÉ GEMEENTE HAARLEM

HAARLEM - Tijdens een verkiezingsavond voor de Gemeenteraadsverkiezingen las Moormann zijn stadsgedicht Verkiezingen voor.

17 januari 2006
GEORGE MOORMANN IN 747 LIVE, STUDIO DESMET - AMSTERDAM


HAARLEM - Radio-interview met Theodor Holman over de Russische absurdist Danil Charms.

8 januari 2006
VISHAL HAARLEM


HAARLEM - Openingstoespraak expositie Harm van Ee.

7 januari 2006
POETRY IN MOTION, STADSCAFÉ - HAARLEM


HAARLEM - Poëziemanifestatie Poetry in Motion met optredens van onder andere George Moormann en Lucas Laherto Hirsch.

6 januari 2006
NIEUWJAARSRECEPTIE VERENIGING HAERLEM, HOOFDWACHT - HAARLEM


HAARLEM - George Moormann houdt de jaarlijkse nieuwjaarslezing voor de Vereniging Haerlem.

1 januari 2006
POËZIECAFÉ DE ZINGENDE ZAAG, CAFÉ CICERO - HAARLEM

HAARLEM - Nieuwjaarsreceptie met optredens van Dolly Bellefleur, Carla Bogaards, Frank Diamand, Ko van Leeuwen, George Moormann en violiste Suzanne Groot.


Terug naar boven